Όσπρια: Υγιεινή διατροφή, χαμηλού κόστους

Αν αναζητούσαμε να βρούμε κάποια θετικά στοιχεία μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης ένα από αυτά θα ήταν το θετικό πρόσημο στην κατανάλωση οσπρίων. Tρόφιμα χαμηλού κόστους και συνάμα υψήλης διατροφικής αξίας.

Τα όσπρια αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες είναι βασικό συστατικό όλων των κυττάρων του σώματος είναι απαραίτητες για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον συμβάλουν στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων και στην πραγματοποίηση μια σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Ανάλογα με τη σύσταση τους σε αμινοξέα οι πρωτεΐνες διαιρούνται σε  πλήρης και ελλιπείς. Πλήρεις πρωτεΐνες θεωρούνται αυτές των ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγό γάλα) αλλά υπό σωστές προϋποθέσεις και αυτές των οσπρίων

Όταν τα όσπρια συνδυαστούν κατάλληλα με δημητριακά τότε παρέχουμε στον οργανισμό πλήρεις πρωτεΐνες. Για παράδειγμα παραδοσιακές συνταγές όπως το φακόρυζο (συνδυασμός φακής και ρυζιού) ή της φασολάδας με κριθαράκι, αποτελούν πολύ καλά υποκατάστατα κρέατος που δίνουν στον οργανισμό πλήρεις πρωτεΐνες, μεγάλης διατροφικής αξίας. Ο συνδυασμός αυτός είναι βασικός για τους χορτοφάγους καθώς και για τα άτομα που νηστεύουν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα όσπρια είναι παράλληλα πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως φλαβονοειδή, που πολλές έρευνες τα θεωρούν ως την καλύτερη προστατευτική ασπίδα του ανθρώπου κατά των σύγχρονων απειλών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες τα κάνει πολύτιμα για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.