Καρπούζι! Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Καρπούζι: ένα από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το παγωμένο καρπούζι, μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση του και συνάμα μας δροσίζει. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%. Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει πιο γλυκιά γεύση, οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο […]

Καρπούζι! Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων Read More »

Περιγεννητικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας!

Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της αθροιστικής επίδρασης γενετικών, περιγεννητικών και πλήθους περιβαλλοντικών παραγόντων που επιδρούν κατά τη διάρκεια της ζωής και που συντηρούν ένα συστηματικά θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Ως περιγεννητικοί ορίζονται οι παράγοντες που επιδρούν πριν από τη γέννηση μέχρι και τις πρώτες 1000 μέρες της ζωής και διακρίνονται σε προγεννητικούς και μεταγεννητικούς. Το

Περιγεννητικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας! Read More »

Σεπτέμβρης: Επιστροφή στην καθημερινότητα

Για πολλούς από εμάς ο Σεπτέμβρης είναι μήνας επανεκκίνησης. Σηματοδοτεί το τελος του ξέγνοιαστου καλοκαιριού και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Στο πλαίσιο των διακοπών οι περισσότεροι χαλαρώνουν και στις διατροφικές τους συνήθειες, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αρνητικό.  Συχνά όμως επισφραζίζεται από την αύξηση βάρους. Λίγο το παραπάνω φαγητό στο ταβερνακι…λίγο το παραπάνω αλκοόλ στις

Σεπτέμβρης: Επιστροφή στην καθημερινότητα Read More »

Ενυδάτωση

Μελέτη για τις εξετάσεις: Ενυδάτωση τώρα!

Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για τη λειτουργία του εγκεφάλου; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Ενώ συχνά ακούμε για θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αρκετές φορές αμελούμε τη σπουδαιότητα της σωστής ενυδάτωσης! Ο καθοριστικός παράγοντας στη σωστή ενυδάτωση είναι η επαρκής κατανάλωση νερού! Το νερό αποτελεί κύριο συστατικό των ζωντανών οργανισμών. Βρίσκεται σε

Μελέτη για τις εξετάσεις: Ενυδάτωση τώρα! Read More »

Γιορτινό τραπέζι… χωρίς ενοχές

Γιορτινό τραπέζι… χωρίς ενοχές Γράφει η Ματίνα Πουλλή – Βυρίνη, Βιοχημικός (BSc), Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MMEDSci) Σίγουρα στο άκουσμα των λέξεων Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πέρα από το στολισμένο δέντρο και τον Άγιο Βασίλη στο μυαλό μας έρχεται και η εικόνα του εορταστικού τραπεζιού γεμάτο με πλούσια εδέσματα και θερμίδες φυσικά! Εάν μετρήσει κάποιος τις θερμίδες

Γιορτινό τραπέζι… χωρίς ενοχές Read More »

Φρούτα και λαχανικά του Νοέμβρη

Νοέμβριος: Τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και μεταβατική εποχή για τα φρούτα ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα. Τα δροσερά καλοκαιρινά φρούτα είναι πλέον παρελθόν και την εμφάνιση του έχουν κάνει τα εσπεριδοειδή μανταρίνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Στον πάγκο του μανάβη θα βρούμε ακόμα  αβοκάντο, λωτούς, κυδώνια αλλά και τα τελευταία για φέτος ρόδια. Αβοκάντο: Φρούτο

Φρούτα και λαχανικά του Νοέμβρη Read More »

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με σωστή διατροφή!

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων. Ιώσεις γνώριμες αλλά και νέες που μας ταλαιπωρούν και συνάμα μας αγχώνουν για τις τυχόν επιπλοκές τους. Τι μπορούμε όμως εμείς να κάνουμε ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας σε ατομικό επίπεδο πέρα από τα προληπτικά μετρά για την επαφή μας με τους ιούς; Σίγουρα ένα υγιές και

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με σωστή διατροφή! Read More »

Κατανάλωση αλκοόλ…η διατροφή την επόμενη μέρα!

Χριστούγεννα, φαγητό και αλκοόλ. Για κάποιους αυτό αποτελεί το ιδανικό τρίπτυχο. Τι γίνεται όμως όταν η κατανάλωση αλκοόλ «ξέφυγε» λίγο από το έλεγχο μας το βράδυ που πέρασε; Η επόμενη μέρα δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Πονοκέφαλος, ναυτία, κόπωση, υπνηλία, τάση για έμετο είναι το γνωστό σε όλους hangover. Το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να προσαρμοστεί

Κατανάλωση αλκοόλ…η διατροφή την επόμενη μέρα! Read More »

Όσπρια: Υγιεινή διατροφή, χαμηλού κόστους

Αν αναζητούσαμε να βρούμε κάποια θετικά στοιχεία μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης ένα από αυτά θα ήταν το θετικό πρόσημο στην κατανάλωση οσπρίων. Tρόφιμα χαμηλού κόστους και συνάμα υψήλης διατροφικής αξίας. Τα όσπρια αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες είναι βασικό συστατικό όλων των κυττάρων του σώματος είναι

Όσπρια: Υγιεινή διατροφή, χαμηλού κόστους Read More »

Γλυκαντικές ουσίες στο μικροσκόπιο

Με τον όρο γλυκαντικές ουσίες ή γλυκαντικά, χαρακτηρίζονται πρόσθετες ουσίες φυσικής ή συνθετικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται, είτε για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα, είτε ως επιτραπέζια γλυκαντικά. Οι γλυκαντικές ουσίες δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ τις περισσοτερες φορές έχουν πολύ πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνεπώς από τους διαβητικούς αλλά και

Γλυκαντικές ουσίες στο μικροσκόπιο Read More »